Du har ansvar för att vårda din lägenhet. Därför behöver du regelbundet:
Rengöra filtret i köksfläkten.
Frosta av kylskåp och frys.
Städa bakom spis och kylskåp/frys.
Tömma och rensa vattenlås.
Rensa bort hår och skräp i golvbrunnen i duschen.
Kontrollera och rengöra ventiler i lägenheten.
Spisfläkt
Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel. Vi rekommenderar att du även byter filtret regelbundet. Öppna inte köksfönstret eller balkongdörren för att vädra ut matos när du lagar mat, då fungerar inte fläkten som den ska och matoset sprids i stället i hela lägenheten.
Kyl och frys
Frosta av kyl och frys regelbundet, det ökar livslängden på vitvarorna och temperaturen blir jämnare. Rensa även avrinningsröret för avfrostningsvattnet. Tjocka islager ökar energiförbrukningen. Försök aldrig att hacka loss isen, då kan skåpet skadas. Moderna kylskåp är vanligtvis självavfrostande. Dra fram kyl och frys minst en gång per år och rengör baksidan.
Spis
Rengör regelbundet spisplattor och ugn. Städa också bakom spisen. Värmen utnyttjas effektivast om du använder kastruller med plan botten och anpassar kastrullen till plattans storlek. Utnyttja eftervärmen på plattorna och ugnen.
Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet!
Fett stelnar när det kyls ner och orsakar lätt stopp i ledningar och rör. Ta därför för vana att alltid torka av stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng sedan pappret i avfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.
Använder du större mängder olja, till exempel om du friterar mat, så ska du hälla den oljan som blir över i en förslutbar förpackning och slänga i den vanliga soppåsen.
Stopp i handfatet eller diskhon?
Rinner vattnet sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på smuts som har samlats i vattenlåset och blockerar. Ett sådant stopp fixas oftast lätt med en vaskrensare, en sugpropp som sitter på ett träskaft. Vaskrensare finns att köpa på byggvaruhus, järn- och färgaffärer. Inga kemikalier får användas!
Börja med att täcka över avrinningshålet som sitter direkt under kranen, med exempelvis tummen eller tejp. Tryck sedan fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll därpå halva handfatet med vatten. Pumpa därefter vaskrensaren upp och ned.
Om stoppet inte avhjälps med en vaskrensare kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfatet. OBS! Detta gäller enbart handfatet i badrummet, om stoppet kvarstår efter vaskrensning i diskhon, gör du istället en felanmälan.
Ställ en hink under handfatets vattenlås och skruva sedan av locket på vattenlåset så att eventuellt vatten rinner ned i hinken. Ta bort det avfall som fastnat och spola igenom med hett vatten. Skruva därefter på vattenlåset igen. Om stoppet kvarstår gör du en felanmälan till din husvärd.
Rensa golvbrunnen i duschen
I golvbrunnen samlas lätt hår och tvålrester, vilket kan ge upphov till lukt och stopp. För att rensa golvbrunnen börjar du med att ta bort silen där vattnet rinner ned. Om du har badkar så viker du eller tar bort röret.
Nu ser du insatsen som du kan dra rakt upp för att rengöra. Ta bort eventuell smuts och hår och spola golvbrunnen med duschen. När du sedan sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt. Om det ät trögt att få tillbaka insatsen kan du prova att smörja in gummipackningen med lite tvål.
Sätt sedan tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med vatten för att kontrollera att det fungerar och så att insatsen fylls med vatten.
Vad kan jag som hyresgäst göra för att bibehålla en god ventilation i lägenheten?
Rengör ventilerna
Du bör rengöra ventilerna minst två gånger om året. Du rengör genom att peta fram eventuellt damm med en krokad ståltråd. Därefter kan du dammsuga och torka av ventilen.
Korsdrag
Bästa sättet att snabbt bli av med fukt och förorenad luft är att vädra. Fem minuters korsdrag brukar räcka.
Bli av med matos
Öppna ett fönster i angränsande rum och ha dörren till köket stängd. Luften sugs då in i köket genom springan i dörren. På detta sätt tar köksventilen hand om matoset. Observera att det inte är tillåtet att vädra lägenheten genom dörren till trapphuset.
Vad kan jag som hyresgäst göra för att ha en bra inomhustemperatur?
För att bibehålla ett behagligt inomhusklimat även vintertid är att viktigt inte täcka för elementen med möbler eller tjocka gardiner. Se till att den varma luften från elementet kan strömma fritt rakt upp så att inga möbler eller annat hindrar luftströmmen.
Vatten
Vi vill minimera vattensvinet i våra fastigheter. Det är alltid viktigt att du som hyresgäst hjälper oss med detta arbete och tänker på vissa saker:
- Duscha inte för länge, varje minut räknas. 1 minut i duschen = ca 10 liter vatten.
- Låt inte vattnet rinna fritt i dina kranar. Stäng till exempel av vattnet när du borstar tänderna.
- Om en kran droppar, kontakta vår felanmälan så kommer vi och byter packning.
- Spola mindre. Lägg skräp i papperskorgen i stället för i toaletten.
- Fyll både disk- samt tvättmaskin full. En full maskin använder lika mycket vatten som en halvfull.